Μακαρόνια Συρτά "Κολοδαχτυλιές"

Η "παραδοσιακή" ονομασία για τα Μακαρόνια Συρτά είναι "Κολοδαχτυλιές" και αυτό γιατί το ζυμάρι δουλεύεται με το μεσαίο δάχτυλο του χεριού.

 

Τα υλικά μας:

 

Ζυμάρι

Βούτυρο

Λάδι

Αλάτι

Κεφαλοτύρι

Νερό

 

 

Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για το ζυμάρι είναι 1 κιλό αλεύρι, λίγο αλάτι, λίγο ζάχαρη φυσικά νερό και μπεϊκην.Το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί περίπου 30 λεπτά. Στην συνέχεια πλάθουμε το ζυμάρι και το κόβουμε στα μακρόστενα κομμάτια όπως στην φωτογραφία μας.

Κατόπιν το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομματάκια. Με το μεσαίο μας δάχτυλο(να κρατήσουμε και την παράδοση) το οποίο και ακουμπάμε στην μέση του ζυμαριού μας σπρώχνουμε προς το μέρος μας πιέζοντας το πάνω στο τραπέζι για να πάρει ένα σχήμα σαν μικρό σαλιγκάρι.

Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι. Σε μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε βράσει νερό με λίγο αλάτι ρίχνουμε τα μακαρόνια που μόλις έχουμε πλάσει. Ενώ βράζουν φτιάχνουμε την σαλτσούλα μας και το κεφαλοτύρι.

Σε ένα τηγάνι που έχουμε βάλει στη φωτιά ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο. Το αφήνουμε να κάψουν.

Σε ένα άλλο τηγάνι ρίχνουμε δυο κουταλιές τριμμένο κεφαλοτύρι κα το αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα. Στην ουσία θέλουμε απλά να το καβουρδίσουμε για περίπου 3-4 λεπτά.

Το αποσύρουμε και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Βγάζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα σερβίρουμε σε ένα πιάτο.

Από πάνω ρίχνουμε το βούτυρο από το τηγάνι και το καβουρντισμένο κεφαλοτύρι.

 .

 

 

Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.


 

ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ:NEA ΦΩΚΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ