Τι είναι το Ταξιδεύοντας με την Κουζίνα? Με μια λέξη «Πολιτισμός».

 

Πολιτισμός δεν είναι μόνο ότι είναι εξευμενισμένο και προσιτό και φυσικά δεν είναι και η μονοδιάστατη προσέγγιση του Αδαμάντιου Κοραή ,ταυτίζοντάς την με τα ανώτερα προϊόντα του τρόπου ζωής μιας κοινότητας. Πολιτισμός σημαίνει Ταυτότητα, σημαίνει ιδεολογία, σημαίνει καθημερινότητα, σημαίνει Ιστορία.

 

Όλες αυτές οι συνιστώσες ενώνονται τελικά σε μια κοινή Συνισταμένη που χαρακτηρίζει ένα ολόκληρο έθνος. Αυτές τις συνιστώσες εμείς θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε μέσα από την εκπομπή μας.

 

Γιατί ταξίδι δεν σημαίνει μόνο , Βουνά, Λίμνες, ποτάμια, παραλίες. Στο δικό μας ταξίδι μεγαλύτερη σημασία έχει ο άνθρωπος. Οι καθημερινές του ασχολίες, η δημιουργικότητά του, η βιοπάλη μέσα από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

 

Είναι τέλος η ενασχόληση με τους πολιτιστικούς συλλόγους που σκοπός και ευχής έργο είναι η μεταλαμπάδευση, η μετάδοση, η μεταφορά εάν θέλετε των Παραδόσεων και των κοινών μας αγώνων.

 

Αυτό είναι το «Ταξιδεύοντας με την Κουζίνα».

 

Ο Βασίλης και οι συνεργάτες του για ακόμη μια χρονιά μαζί σας για τέλεια και συναρπαστικά ταξίδια γεμάτα γεύσεις ,αρώματα, Ιστορία, Λαογραφία, Παράδοση.

 

 

 

 

Σκόπια…. η τελική απόφαση 

Γράφουν σχεδόν οι πάντες για το «Σκοπιανό» νομίζω ότι η υπερβολή δεν ενδείκνυται για πουθενά.

Δεν χρειάζεται να γίνω και εγώ  ένας  ακόμη που θα πρέπει να αποδείξω  ότι απλά δεν είμαι ελέφαντας…

Δεν θέλω όμως να χαρακτηριστώ άφατος.

Επιγραμματικά θα πρέπει  να αναφέρω τα εξής:

Δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδος εάν έχουν γαλουχηθεί και προπαγανδιστεί γενεές Σλάβων, βουλγάρων και Αλβανών ότι είναι Μακεδόνες απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να το λύσουν μόνοι τους. Όπως έστρωσαν να κοιμηθούν. Επίσης η λέξη Μακεδονία είναι ελληνική. Οι σκοπιανοί το παραδέχονται  όπως και η παγκόσμια ιστορία βέβαια  συμβουλεύεται τον Ησίοδο και τον Όμηρο για αυτήν. Επίσης ο Μέγας Αλέξανδρος(επίσης ελληνικό όνομα)  είχε δάσκαλο τον Αριστοτέλη από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής? Η Χαλκιδική τι ήταν? Μήπως και ο Αριστοτέλης δεν ήταν Έλλην? Σε ποια γλώσσα μιλούσαν? Στα σλάβικα? Βουλγάρικα?  

Κάποιοι ανιστόρητοι ή όχι και τόσο βέβαια αφού εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς  αναφέρουν ότι η περιοχή λέγεται Μακεδονία και αυτοί  που κατοικούν εκεί λέγονται Έλληνες Μακεδόνες ή Σλάβοι Μακεδόνες η Αλβανοί Μακεδόνες ή Βούλγαροι Μακεδόνες. Οι τούρκοι της Μικράς Ασίας πως λέγονται? Τούρκοι Μικρασιάτες? Μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες προσεγγίσεις…

Ωστόσο μην γελιόμαστε και εάς είμαστε ρεαλιστές. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Και φυσικά μόνο εύκολο δεν είναι. Οι «μεγάλοι» θέλουν να ελέγξουν την περιοχή. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η ουσιαστική έννοια του ονόματος ή η ιστορική του προέλευση, αλλά η συμπαγής του υπόσταση ως ενιαίο κράτος. Δεν θέλουν το διαχωρισμό (έστω και από συνονθύλευμα φυλών)  εύκολα διαχειρίσιμο και χειραγωγήσιμο. Οι μνηστήρες πολλοί.

Η τελευταία παράγραφος βέβαια είναι εικασίες. Και μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε αναφερόμενοι ακροθιγώς και εμφωλεύοντας  λόγια  μην γνωρίζοντας λεπτομέρειες για τις γεωστρατηγικές  πολιτικές των εμπλεκομένων.   

Κάθε απόφαση που θα πάρει αυτός που θα αναλάβει την «επίλυση» του ονόματος θα σχοινοβατεί. Η ιστορία διδάσκει. Ο Βενιζέλος στις αρχές του εικοστού αιώνα  στον 1Ο παγκόσμιο πόλεμο επέλεξε την Αντάντ (ας πούμε το τότε ΝΑΤΟ).Κέρδισε εδάφη, έχασε εδάφη και πολλούς Έλληνες .  Η επιλογή του παρήγαγε συγκεκριμένα αποτελέσματα και  τα  είδαμε…. Έτσι και τώρα και σε κάθε κορυφαία απόφαση η ιστορία θα δείξει τι θα αποκομίσουμε από αυτήν.

 

 

 

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ