Λαχανόπιτα

Η κυρία Κατερίνα Ντέντα, σπουδαία μαγείρισσα στην Δοϊράνη του Νομού Κιλκίς και στο Ξενοδοχείο «Δόβιρος « μας έκανε μια υπέροχη Λαχανόπιτα όπως φυσικά την φτιάχνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Απολαύστε την!

 

Τα υλικά μας:

 

1 μέτριο Λάχανο

½ κιλό τυρί φέτα

Ελαιόλαδο

Σπορέλαιο

Ξύδι

Αλάτι

1 κιλό αλεύρι

Νερό

 

Εκτέλεση:

 

Καταρχήν θα πρέπει να φτιάξουμε το ζυμάρι… Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε περίπου το μισό αλεύρι. Προσθέτουμε μισό περίπου ποτήρι ελαιόλαδο και 2/3 κουταλιές ξύδι για να γίνει πιο τραγανό το φύλο. Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο νερό και ξεκινάμε το ζύμωμα. 2 ½ ποτήρια θα λέγαμε ότι είναι αρκετά ανάλογα και με το αλεύρι.

Ζυμώνουμε καλά και κατόπιν το αφήνουμε για 30 λεπτά στην λεκάνη να «ξεκουραστεί» Στο διάστημα αυτό μπορούμε να ετοιμάσουμε το λάχανο. Αφού το πλύνουμε και το καθαρίσουμε το κόβουμε με το μαχαίρι σε μικρά κομμάτια και στην συνέχεα το τρίβουμε και λίγο με το χέρι για να μαλακώσει….

Προσθέτουμε αλάτι. Το μυστικό είναι να το στραγγίξουμε καλά πριν το απλώσουμε στο φύλλο ζουλώντας το καλά ανάμεσα στις παλάμες μας…. Ρίχνουμε μέσα και την τριμμένη φέτα και το ελαιόλαδο (μισό περίπου ποτήρι) και το ανακατεύουμε καλά όλο μαζί Στην συνέχεια παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και το λαδώνουμε καλά με ένα πινέλο ενώ ξεκινάμε να ανοίξουμε και το πρώτο φύλλο…

Παίρνουμε μια ποσότητα από το ζυμάρι και το απλώνουμε καλά ώστε να ανοίξει περίπου στο μέγεθος του ταψιού. Στην συνέχεια το βάζουμε στο ταψί το λαδώνουμε από πάνω με λίγο σπορέλαιο και τοποθετούμε και μία στρώση από το λάχανο….

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι μας… Θα βγουν περίπου 9 φύλλα…

Πριν την βάλουμε στο φούρνο την κόβουμε σε κομμάτια για να μπορούμε στην συνέχεια να τα αφαιρέσουμε εύκολα από το ταψί. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και ραντίζουμε με λίγο νερό…

Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά…

Σερβίρουμε σε ένα ρηχό πιάτο…

 

 

 

Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.


 

ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ: Ξενοδοχείο «Δόβιρος», Λίμνη Δοϊράνη, Κιλκίς. Τηλ: 23410 977 07

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ